Istoria




Mănăstirea  “Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel“

Manastirea  “Sfintilor Apostoli Petru si Pavel“ din localitatea Bocancea, r. Singerei are un inceput istoric nemijlocit  alaturi de fiintarea manastirii Hirjauca. La Arhiva Nationala a republicii se pastreaza  o Nota istorica despre Manastirea Hirjauca, datata cu anul 1874, din care spicuim urmatoarele> In 1865 si 1868 din toata suprafata padurii manastirii au fost vindute cu permisiunea Sfintului Sinod Guvernamental 400 desetine si pe banii obtinuti au fost cumparate 1032 desetine, de pamint nelocuit din competent mosiei Ciuciueni, judetul Iasi, de la proprietarul Leon Bocancea, cu scopul ca aici sa se mute cu traiul locuitorii satului Harjauca, care erau prea aproape de manastire. Insa satenii au refuzat sa se mute si arhiepiscopul Antonie a fost nevoit sa intemeieze pe aceasta mosie o gospodarie calugareasca,  amintita sub denumirea de Antonovca (dupa numele cumparatorului, Inalt Preasfintitului Antoniu), asupra caruia manastirea avea harta si carti de hotar.

In 1869 pe acest pamint pe mijloacele manastirii si cu permisiunea regretatului Inalt Presfintitului Antoniu a inceput zidirea bisericii din piatra si caramida, iar in anul 1872 sint finisate lucrarile in constructive si este sfintita la 29 iunie de parohul Preasfintia sa Pavel, Episcop al Chisinaului si Hotinului, in numele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
… Biserica e de o arhitectura destul de reusita, iconostasul e inzestrat cu picture, obiecte si alte accesorii deosebit de bune.
Biserica a fost construita pentru conferirea calugarilor aflati acolo in timpul ascultarilor care duminicile si in zilele de sarbatoare  asculta slujbele religioase, caci pe acest pamint se concentreaza toata averea manastirii.
Serviciul Divin se oficiaza in limbile slavono-rusa si romina. Odata cu incheierea lucrarilor de cimp toti calugarii se intorc la manastire, iar la biserica si edificiile de pe linga ea ramin pentru infaptuirea slujbelor religioase un ieromonah si un cintaret in strana…
Despre soarta acestui schit relateaza arhimandritul Melchisedec Dimitriu: "Fiind departe de manastirea Harjauca, iar dupa exproprierea din 1917 luindu-i-se tot pamantul, schitul acesta a ramas aproape nelocuit si in parasire. De aceea, in 1920 exarhul manastirilor basarabene, arhimandritul Visarion Puiu, cere Arhiepiscopiei Chisinaului ca schitul sa fie despartit de Harjauca si dat in grija unui staret propriu, care sa poata griji de aproape macar de vatra ce i s-a lasat, dandu-i-se numele Bocancea, dupa numele fostului proprietar moldovean al mosiei." 
In prezent in apropierea manastirii exista satul Bocancea Schit, ai carui locuitori ne-au povestit despre soarta sfintului locas in anii ce au precedat devastarea si in cei care au urmat dupa aceasta.
De la despartirea de Harjauca schitul Bocancea a avut urmatorii stareti: protosinghelul Gurie Tautu, 1920-1923; protosinghelul Gherasim Chisca, 1923-1924; protosinghelul Dionisie Haraz - de la 1 decembrie 1924.

In perioada comunista locasul a fost devastate iar ultimul superior al manastirii, staretul Esanu, a fost nevoit sa se retraga peste Prut. Biserica cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost transformata in depozit de grane, apoi in uscatorie de tutun. Staretia a fost data in folosinta, brigazii de tractoare, iar in chiliile de langa biserica s-a instalat gradinita pentru copiii satului. 
Dezastrul cotropitor al comunistilor a ajuns si in acest loc unde crestinii isi gaseau alinare duhovniceasca si incepind cu anul 1958 edificiile manastirii au de suferit, unele fiind distruse, altele au devenit ca hambare pentru grine si tutun.
Odata cu trecerea puterii autoritare sovietice locasul sfint a fost inchis timp de 30 ani pingarit si devastate. Prin mila lui Dumnezeu in 1991 isi reia activitatea Manastirea cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel”, dispunind de 5 hectare de pamint. La 1 septembrie 1995 manastirea intrunea un ieromonah – duhovnicul Bartolomeu (in lume Victor Sirbu) si patru surori de ascultare.
Locasul sfant are un plan dreptunghiular, fara absidele laterale. In schimb, la absida altarului, care are forma semicirculara, diaconicul si proscomdiarul se evidentiaza in exterior prin doua camere-anexe. Biserica are un pronaos mic, despartit de naos prin doi stalpi in forma patrata. Pictura interioara este simpla. Deasupra pronaosului se inalta turla clopotnitei. In partea vestica a bisericii este anexat un corp de case care include: trapeza, bucataria si cateva chilii.

Manastirea Hancu a patronat acest schit pana in 1997, iar in 1998 schitul Bocancea dobandeste statutul de manastire
.
Prin binecuvinarea Inalt Preasfintitului Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove de la 9 decembrie 1997 ca duhovnic este numit ieromonah Pahomie (Juganaru), iar la 04 iulie 2000 este numit ca staret al manastirii până în present.